Friedensreich Hundertwasser

La un seminar am vazut un documentar despre viata unui architect contemporan și tot odata pictor, poate mai puțin cunoscut. Aceasta personalitate se numeste Friedensreich Hundertwasser, de origine austriaca. El s-a născut în 1928 la Viena și a decedat în 2000 pe un vas in Oceanul Pacific.

La vârsta individuării, enantiodromia l-a împins către construcția unui vaporaș le Veneția cu care a navigat dezbrăcat de haine și inhibiții pe marile mări ale lumi. Hunderrwasser avea o teorie conform căreia până la suflet, până la centru ne acoperim cu mai multe straturi/layere. Propriul corp, hainele, arhitectura (locuințele) sunt unele dinte acestea.

Ideile si  operele de artă realizate de către el sunt fascinante, unice, admirabile și mulțumită acestora și-a creat un stil propriu, stilul Hundertwasser. O informație importantă pe care  trebuie să o știm despre el este că a urât simetria și liniile drepte, spunând că:

,,linia dreaptă este o linie imorală și fără Dumnezeu”;  ,,Paradisul este distrus de linia dreaptă” sau ,,ceva ticălos desenat cu regulă, fără gândire sau senzație”.

În loc de aceste linii ,,diabolice” a admirat spiralele, a folosit culori aprinse și forme organice. El s-a inspirat de miscarea Secesiunii Vienei, de Egon Schiele și de Gustav Klimt, dar peste toate, principala sursă de inspirație i-a fost natura.

Un om individuat fără să fi studiat nicio formă de psihologie abisală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *